Çarşamba

İlginç Sorular

Kamera objektifleri yuvarlak olmasına rağmen niye görüntü karedir?

Objektifin yuvarlak olması görüntünün biçiminde etki yaratmaz. Objektifin tek işlevi, makinenin gözü gibi davranmasıdır. Yani fotoğraflanacak nesneden yansıyan ışığın film yüzeyine düşmesini sağlayan bir çeşit ara mekanizma olarak çalışırlar. Görüntünün kare olmasındaki belirleyici filmin tasarımıyla ilişkili. Çünkü film yüzeyi kare şeklinde. Ancak bu duruma uymayan tek objektif balık gözü objektiftir. Balık gözü objektifle yapılan çekimlerde görüntü film yüzeyi üzerine yuvarlak olarak yazılır.
(Tübitak)


Zeytinyağına su damlayınca neden sıçrar?

Su yağdan ağır olduğu için, alta iniyor ve tavanın, suyun kaynama sıcaklığının çok üstündeki dibiyle temasa geliyor. Hızla gerçekleşen kaynama sırasında oluşan kabarcıklar, patlarcasına büyüyor ve bu sırada, üzerlerindeki yağ tabakasından kopan parçaların etrafa saçılmasına yol açıyor. Kendileri de buhar haline geçip havaya karışıyor.
(Tübitak)


Su kaynarken tabanında neden kabarcık oluşur?

İçinde hava olmadığı konusunda haklısın. Bu kabarcıkların içi tamamen su buharıyla dolu. Yani, kabın dibi çok sıcak olduğundan buraya temas eden su buharlaşıyor ve bu gaz kütle kabarcık şeklinde yukarı yükselmeye başlıyor. Kabarcığın tamamen buhardan oluşmasının bir sonucu, bu kabarcıklarda ters dönüşümün (buhardan suya) olabilmesi ve kabarcığın yok olması. Örneğin soğuk suyu hızla ısıtırsanız, dipte oluşan kabarcıklar daha yukarıda soğuk suyla karşılaşır. Bu nedenle, buhar yoğunlaşarak kabarcığın kendi içine çökmesine neden olur. Her bir kabarcık çöktükçe bir patlama sesi çıkarır, bu da bildiğiniz tıslamaya neden olur.
(Tübitak)




Uçaklarda yıldırımdan korunma nasıl yapılıyor?

Uçaklara yıldırım çarpması engellenemiyor. Fakat yıldırım çarptığı zaman zarar vermesi çeşitli yollarla engelleniyor. Bu yollardan birincisi uçaklarının dışının çok iyi bir iletken olan aluminyumdan yapılmasıdır. Böylece elektrik akımı uçağın sadece dış yüzeyinden geçip gider ve içeriye ulaşmaz. Ama yine de çok küçük akımlar içeriye sızabilir. Bu da içerideki elektronik devrelere zarar verebilir veya yakıtı ateşleyebilir. Bunun için de elektronik devrelerin ve yakıt tanklarının kendi yıldırım koruma sistemleri vardır. Bu sistemlerde genellikle hassas kısımlar diğer kısımlardan tamamen yalıtılır.
(Tübitak)

1 yorum:

vezirli dedi ki...

bilgiler güzel xd